Owoce mango mają wiele korzyści dla zdrowia dlatego warto je jeść

Mango to tropikalny owoc z rodziny pestkowców.

Oznacza to, że mają na środku jedno duże ziarno lub pestkę. Obecnie mango jest jednym z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Mango pochodzi z Indii, gdzie zaczęto je hodować około 5000 lat temu. Ich słodki, złocisty miąższ jest bardzo smaczny i lubiany przez wiele osób na całym świecie. Niektóre z najpopularniejszych obecnie spożywanych odmian mango są uprawiane w Meksyku, Peru i Ekwadorze. Owoce mango są nie tylko smaczne, ale także pożywne. Jednak, podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych, kluczowy jest umiar. Słodkie owoce, takie jak mango, mogą zawierać dużo cukru. Ale cukier owocowy różni się od cukru przetworzonego, ponieważ jest zrównoważony błonnikiem i wieloma składnikami odżywczymi dla ludzkiego organizmu. Słodkie owoce, takie jak mango, są również doskonałą alternatywą dla fast foodów i innych niezdrowych przekąsek. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, wybierz zamiast niezdrowych słodyczy owoc mango. Mango oprócz tego, że jest słodkie, zawiera również wiele składników przynoszących korzyści zdrowotne. Owoce mango mają wiele korzyści dla zdrowia dlatego warto je jeść

Każda porcja mango zawiera niewiele kalorii, za to jest pełna błonnika, białka, witaminy A, witaminy C, potasu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B.

Zatem mango dostarcza niezbędnych witamin i gwarantuje poprawę trawienia. Jak wspomniano powyżej, mango jest bogate w witaminę A, a jedna szklanka mango zawiera około 25 procent dziennej zalecanej dawki witaminy A. Ta witamina pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, szczególnie w zakresie zdrowia oczu i skóry. Poprawia także zdrowie kości, a także układ rozrodczy i odpornościowy. Mango to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Ta witamina jest niezbędna dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Odgrywa również rolę we wzroście mięśni, ścięgien i kości. W artykule na stronie https://fitrepublic.pl/dlaczego-warto-jesc-mango/ możesz dowiedzieć się więcej na ten temat. Jedzenie mango poprawia wchłanianie żelaza dzięki zawartości witaminy C. Jedna filiżanka mango zawiera 46 miligramów witaminy C, czyli około 76 procent dziennego zalecanego spożycia. Mango pomaga również kontrolować wagę oraz zawiera cenne przeciwutleniacze.