Jeżeli szukasz uniwersalnego produktu, który zadba o Twoje zdrowie i urodę, to koniecznie wypróbuj olej z pestek dyni. Nie tylko rozprawi się z problemami, z jakimi borykasz się z cerą, ale także jego spożycie wpłynie pozytywnie na układ trawienny i odpornościowy. Dowiedz się więcej o tym niezwykłym darze natury.
Jak powstaje olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni powstaje podczas procesu tłoczenia na zimno. Jak przebiega taki proces? Ziarna dyni są poddawane obróbce mechanicznej, podczas której wyciskany jest drogocenny olej. Ważne jest, aby w procesie wytłaczania oleju temperatura nie przewyższała 40 stopni Celsjusza. Tylko wtedy zachowa on maksymalnie dużo swoich wartości odżywczych. A ma ich sporo.
Olej z dyni jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich, jak omega – 3 i omega – 6. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, nerwowego oraz odpornościowego. Wpływają również na działanie układu naczyniowego, regulowanie ciśnienia tętniczego oraz mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Badania prowadzone nad kwasami nienasyconymi wykazują coraz to nowe jego właściwości. Dlatego przyjmowanie zalecanych dawek dziennych, jest kluczowe dla zachowania równowagi i zdrowia naszego organizmu.
Tłoczony na zimno olej dyniowy jest też bogatym źródłem witamin i mikroelementów. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, E oraz A, C i D. Witaminy te wpływają na narząd skóry, sprawiając, że staje się ona elastyczna i gładka. Mają wpływ również na spowolnienie procesów starzenia się skóry, poprzez wsparcie jej regeneracji. Witamin C, poza właściwościami upiększającymi, wpływa pozytywnie na odporność organizmu człowieka. Pestki dyni posiadają również wiele wartościowych dla człowieka mikroelementów, takich jak potas, selen, cynki i beta-karoten. Nie można też zapomnieć o sterolach roślinnych, które uznawane są za substancje mające zdolność wspierania organizmu i jego ochrony przed niektórymi nowotworami.
Olej z pestek dyni – wykorzystanie
Olej z pestek dyni ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym oraz, jako element kuracji medycyny naturalnej. Bogactwo witamin, kwasów tłuszczowych ora mikroelementów, plasują go bardzo wysoko na liście tzw. super food. Olej ten znajdzie swoje miejsce zarówno w formie nieprzetworzonego olejku do pielęgnacji, jak i dodatku do przyrządzania zdrowych i zrównoważonych posiłków.
Olej z pestek dyni jest coraz popularniejszym środkiem kosmetycznym. Można go stosować jako dodatek do kremów i masek na twarz i włosy lub korzystać z jego drogocennych składników w formie olejku tłoczonego na zimno. Jak zatem działa na włosy i skórę? Przede wszystkim regeneruje i nawilża. Kuracja z zastosowaniem oleju z pestek dyni wpływa pozytywnie na spłycanie zmarszczek i wygładzenie skóry. Jest też polecany przy zmianach trądzikowych, za sprawą swoich właściwości przeciwzapalnych. Ma też działanie antycellulitowe. Olej pomaga również dbać o włosy. Osoby spożywające go regularnie zauważyły, że ich włosy stały się bardziej lśniące i szybciej rosły. Stosowany na zewnątrz pomaga przeciwdziałać rozdwajaniu końcówek.
Olej z pestek dyni – spożycie i przechowywanie
Przed zakupem oleju z pestek dyni, powinniśmy zwrócić uwagę na to czy był tłoczony na zimno. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że zawiera w sobie maksymalną ilość witamin, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych. Takie informacje powinny się znaleźć na butelce oleju, która powinna być w ciemnym kolorze, aby chronić substancję przed promieniami słonecznymi.
Jeżeli chodzi o zalecane spożycie oleju, to jest to około 5 ml dziennie. Skropienie liści sałaty lub wypicie łyżeczki przed śniadaniem, zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Butelkę z olejem można przechowywać w temperaturze pokojowej do momentu jej pierwszego otwarcia. Potem należy ją przechowywać w lodówce, ponieważ działanie tlenu i wysokiej temperatury wpływa na namnażanie się kwasów, odpowiedzialnych za niszczenie właściwości olejów.