Chleb bezglutenowy ma wiele korzyści, których nie można zignorować

Chleb bezglutenowy zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Obecnie wiele osób na całym świecie jest wrażliwych na białko pszenicy, ale może nie chcieć włączać chleba ze swojego codziennego menu.

Dieta bezglutenowa nie zawsze wiąże się z celiakią, przykładowo sportowcy i zawodowi trenerzy fitness mogą stosować dietę bezglutenową w celu poprawy wyników. Dla tych, którzy chcieliby zrobić domowy chleb bezglutenowy, istnieje wiele książek kucharskich z bezglutenowymi przepisami na różne potrawy. Ponadto w sieciach sklepów spożywczych i dobrych okolicznych piekarniach można znaleźć pieczywo bezglutenowe, a więcej ludzi jest świadomych zdrowia i często zadaje sobie pytanie o zdrowe korzyści płynące ze spożywania chleba bezglutenowego. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która ma podłoże genetyczne, co oznacza, że występuje w rodzinach. Osoby z celiakią nie mogą tolerować żadnego rodzaju białka pochodzącego z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Jest to duży problem, ponieważ nie ma na tę chorobę lekarstwa, a ograniczenia dietetyczne w postaci diety bezglutenowej to jedyne dostępne leczenie. Większość przetworzonych dań gotowych nie zawiera glutenu, dlatego staranne sprawdzanie etykiet jest częścią bezglutenowego stylu życia. Konsumenci cierpiący na celiakię nie mogą jeść chleba pszennego czy żytniego bez martwienia się o wpływ na procesy trawienia.

Osoby z nietolerancją glutenu mogą rozwinąć tkankę bliznowatą i opóźnione opróżnianie żołądka przy próbach trawienia pokarmów zawierających gluten, co powoduje nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, skurcze i gazy.

Natomiast chleb bezglutenowy jest przyjazny dla przewodu pokarmowego. Składniki odżywcze w chlebie bezglutenowym są w pełni przyswajalne i zachęcają do produkcji przyjaznych populacji bakterii w jelitach, takie pieczywo wytwarza piekarnia bezglutenowa. Ponieważ chleb bezglutenowy nie jest wytwarzany z niskiej jakości, komercyjnie bielonej mąki pszennej, wykorzystuje inne źródła składników, aby poprawić teksturę i smak. Na przykład mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka gryczana, i mączka z siemienia lnianego to typowe składniki w przepisach na smaczne i zdrowe pieczywo bezglutenowe.