Naturalny miód składa się głównie z wody i dwóch cukrów, fruktozy i glukozy.
Zawiera również śladowe ilości enzymów, aminokwasów, witaminy z grupy B, witaminę C, minerały oraz przeciwutleniacze. Wiele przeciwutleniaczy znajdujących się w miodzie jest klasyfikowanych jako flawonoidy. Flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, co może przynieść nam pewne korzyści zdrowotne.
Dlaczego warto wybrać miód gryczany
Każda odmiana miodu ma inny kolor i smak. Na przykład miód gryczany jest popularnym miodem ciemnym, znanym ze swojego słodowego smaku. Miód lipowy to lekka odmiana, o niemal przezroczystym kolorze i smaku przypominającym herbatę. W przeszłości miód był stosowany w leczeniu problemów trawiennych, takich jak biegunka i wrzody. Miód był używany na przestrzeni dziejów także jako sposób na leczenie ran skóry, ponieważ zawiera naturalne substancje antyseptyczne. Obecnie można go również znaleźć jako składnik kosmetyków.
Miód ma więcej fruktozy niż glukoza. Fruktoza jest słodsza niż glukoza, więc możesz użyć mniejszej ilości miodu w jedzeniu lub napoju bez poświęcania smaku potraw, wypieków i deserów. Śladowe ilości witamin i minerałów znajdujących się w miodzie mogą również mieć dodatkowe korzyści zdrowotne. Surowy, niepasteryzowany miód zawiera śladowe ilości miejscowego pyłku, co może pomóc złagodzić reakcje alergiczne.
Miód gryczany jest bardzo ciemnym miodem, produkowanym przez pszczoły odwiedzające kwiaty gryki. Rolnicy często uprawiają grykę jako uprawę okrywową, która poprawia żyzność gleby i zwalcza chwasty. Roślina gryki produkuje również nasiona, które można zbierać na kaszę i zmielić na mąkę gryczaną. Ale zanim gryka wyprodukuje nasiona, najpierw wytwarza delikatne białe kwiaty, z których pszczoły wytwarzają smaczny i zdrowy miód gryczany. Miód gryczany uzyskuje swój ciemny kolor dzięki polifenolom, silnym przeciwutleniaczom znajdującym się również w czerwonym winie, ciemnej czekoladzie, herbacie i jagodach. Jego smak jest drzewny, ziołowy i wyraźny, czasem z pikantną goryczką.