Dziczyzna – zdrowe mięso o wysokiej zawartości białka

Polowanie na dziką zwierzynę było bardzo rozpowszechnione wśród szlachty. Jednak nie tylko ona wiedziała, jakie dobrodziejstwa potrafi dostarczyć dziczyzna temu, kto ją będzie chciał skosztować.

To, co szczególnie cieszy w tym mięsie, to ostry zapach i niesamowity smak, które szczególnie nadzwyczajne są jesienią i zimą. W przeciwieństwie do hodowlanego mięsa, dziczyzna charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu, a dużą ilością jędrnego, pełnowartościowego i bogatego w białko mięsa. Modne stało się podawanie dziczyzny na różnych wystawnych przyjęciach, takich jak wesela czy inne rodzinne okazje. Bardzo często na weselach czy innych ucztach znajduje się dziczyzna jako jedyne niesamowicie smaczne i wartościowe mięso. Wiele osób zdążyło już docenić jej niesamowity smak i zapach. Można zauważyć dużą różnicę, jaką dziczyzna przewyższa smakiem mięso zwierząt hodowlanych.

Zakład mięsny – dziczyzna

Przede wszystkim ma na to wpływ sposób ich odżywiania. Zwierzęta hodowlane karmione są paszami często z różnymi ulepszaczami. Nierzadko zawierają hormony czy stymulatory wzrostu, które mają głównie zwiększyć ilość mięsa, będącego później na sprzedaż.

Obecnie prawdziwą dziczyznę można zakupić w coraz większej ilości sklepów, można ją nabyć przykładowo w sklepie https://lesniczowka.net. Z pewnością jest doskonałą alternatywa dla dość drogich wędlin wyrabianych ze zwierząt hodowlanych, które często są karmione antybiotykami. Dziczyzna jest także źródłem witaminy B12, która nie występuje w pokarmach roślinnych. Każdy kraj posiada, właściwą dla siebie kuchnię, każdy posiada swoje tradycyjne dania. Dziczyznę znajdziemy z pewnością na stołach niemieckich czy też austriackich, jej smak doceniają także Czesi. Tradycyjna kuchnia polska posiada wiele przepisów na przepyszne potrawy, ale dziczyzna wśród nich zdecydowanie króluje. Potrawa ta stała się niemal tradycją w kulturze polskiej, która związana jest z wielowiekowym zamiłowaniem polskiej ludności do łowów. Od wielu lat dziczyzna stanowiła doskonały dodatek do wystawnych obiadów. Najlepiej dziczyzna smakuje zimą i jesienią, posiada wtedy niesamowity smak oraz zapach. Dużą zaletą mięsa pochodzącego z dziczyzny jest to, iż posiada znacznie więcej białka, niż mięso ze zwierzęcia pochodzącego z hodowli.