Jeśli chorujesz na celiakię, cierpisz na alergie pokarmowe lub chcesz pozbyć się nieprzyjemnych problemów żołądkowo-jelitowych, to powinieneś wyeliminować z diety gluten. To on jest najczęstszą przyczyną kłopotów z trawieniem, nierzadko odpowiada także za uczucie zmęczenia i wiele innych, nieprzyjemnych dolegliwości. Ograniczyłeś spożycie glutenu do minimum, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z chleba czy bułek? Wcale nie musisz eliminować ich ze swojego jadłospisu! Obecnie producenci prezentują bardzo bogatą ofertę pieczywa bezglutenowego. Nie wiesz, jakie wybrać? Podpowiadamy!
Wybieramy pieczywo bez glutenu – na co zwrócić uwagę?
Osoby, które z różnych powodów muszą wykluczyć gluten z pożywienia, nie są skazane jedynie na chleb kukurydziany czy ryżowy. Obecnie pieczywo bezglutenowe produkowane jest z pełnowartościowych mieszanek różnych mąk np. gryczanej, owsianej i wielu innych. Co więcej, produkty te wzbogaca się między innymi dodatkiem ziaren lub czarnuszki – dzięki temu pieczywo bezglutenowe zawiera więcej cennego błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wybierając produkty bezglutenowe, zwróć uwagę, czy posiadają na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa. Jest to gwarancją, że w stu procentach nie zawierają glutenu. Czasami zdarza się, że pieczywo bezglutenowe produkowane jest w tej samej piekarni co tradycyjne i może zawierać niewielkie ilości glutenu. Dzieje się tak, gdy do jego produkcji i przechowywania wykorzystuje się te same pomieszczenia, co w tradycyjnym wypieku. Z tego powodu wybieraj pieczywo bezglutenowe jedynie od sprawdzonych dostawców. Jednym z nich jest np. e-sklep Strefa Zdrowia.
Pieczywo bezglutenowe nie musi być nudne!
Jeśli myślisz, że pieczywo bezglutenowe to tylko kilka rodzajów chleba, to bardzo się mylisz. Obecnie producenci oferują naprawdę bogatą i różnorodną ofertę produktów, które nie zawierają glutenu. Znajdziesz wśród nich np.:
– bagietki klasyczne i ziarniste,
– focaccie,
– bułki – jasne, ciemne, do burgerów, ryżowe i cebulowe,
– ciabatty.
Warto zaznaczyć, że to nie wszystko. Obecnie oferta chlebów bezglutenowych również stała się niezwykle różnorodna. Obejmuje ona np. chleby:
– wegańskie śródziemnomorskie,
– wiejskie,
– starowiejskie,
– sezamowe,
– owsiane na zakwasie,
– jasne,
– ciemne z dodatkami i wiele innych.
Ponadto będąc na diecie bezglutenowej, nie musisz rezygnować z takich przyjemności jak pizza czy tortille. W ofercie sklepu internetowego Strefa Zdrowia znajdziesz dodatkowo takie produkty bezglutenowe jak: bułka tarta, spód do pizzy, papier ryżowy, panierka, spód biszkoptowy czy wrapy tortilli.
Dzięki tak zróżnicowanym propozycjom nie odczujesz wielkiej różnicy po zmianie diety na bezglutenową. Rezygnacja z tradycyjnego pieczywa może być łatwiejsza, niż Ci się wydaje!