Truskawki są cenione w głównej mierze ze względu na swój smak. Jednakże jest to owoc, który ma nam do zaproponowania znacznie więcej. Truskawki w sobie zawierają znacznie większą ilość prozdrowotnych składników, w tym oczywiście mowa jest o minerałach oraz o witaminach.
Przede wszystkim znajdziemy w nich witaminy z grupy B – witamina B1 oraz B2, jak również spore ilości witaminy PP. To jednakże nie wszystko. W truskawkach możemy bowiem uraczyć również spore ilości wapnia, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, fosforu, manganu czy też sodu. Spośród witamin można także wskazać na obecność witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego. Ze względu na obecność sporej ilości soli organicznych, truskawki bardzo pozytywnie wpływają na przemianę materii.
Jakie witaminy w truskawkach znajdziemy?
Poza tym również wpływają one na proces oczyszczania organizmu z różnych toksyn. Jak więc widać, nie chodzi w tym miejscu tylko i wyłącznie o sam smak, ale o coś znacznie głębszego, o wartości odżywcze, których w truskawkach bynajmniej nie brakuje. Warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie.